Početna Novosti Gripa i prehlada

Gripa i prehlada

Datum objave:

Gripa je vrlo zarazna, ozbiljna virusna bolest. Svake godine od gripe oboli veliki broj ljudi. Kod zdravih ljudi dobrog imuniteta uglavnom prolazi bez komplikacija. Kod osoba slabijeg imuniteta, starijih i male djece vrlo često dolazi do komplikacija.

Gripu karakterizira nagli početak, tjelesna temperatura često viša od 38°C, groznica, glavobolja, bol u mišićima, izražen umor, iscrpljenost. Najčešće traje 7-10 dana, dok umor i slabost mogu potrajati i do 3 tjedna.

Jedini način za učinkovitu prevenciju gripe je cijepljenje koje se provodi od početka studenog do kraja siječnja svake godine. Za stvaranje zaštite potrebno je da prođu dva do tri tjedna od samog cijepljenja. Od ostalih mjera u prevenciji može pomoći pranje ruku sapunom, provjetravanje prostorija u kojima se boravi, redovito vježbanje, dovoljno sna.

Gripa nije obična prehlada. Simptomi gripe i prehlade razlikuju se po početku bolesti, njenom trajanju, simptomima te mogućim komplikacijama. Gripu karakterizira nagli početak uz razvoj simptoma unutar 3-6 sati. Bolest najčešće traje 7-10 dana, uz visoku temperaturu u trajanju 3-4 dana. Javljaju se jaka glavobolja, bol u mišićima, drhtavica, umor, slabost, iscrpljenost, suhi kašalj. Od komplikacija mogući su bronhitis, upala pluća te pogoršanje postojećih kroničnih bolesti. Simptomi prehlade nastupaju postepeno, uz trajanje 3-5 dana. Vrućica se rijetko javlja, a glavobolja i bol u mišićima su blagi. Kašalj je produktivan, kihanje i bolno grlo su uobičajeni, kao i začepljen nos. Od komplikacija se mogu javiti upala sinusa i upala srednjeg uha.

Budući da su uzročnici gripe i prehlade virusi, liječenje antibioticima ne pomaže. Povišenu tjelesnu temperaturu potrebno je snižavati antipireticima i tuširanjem u mlakoj vodi. Simptome poput grlobolje možemo ublažiti pastilama, a začepljenost nosa kapima za nos.

Povratak na listu članaka