+385 42 200 550

Snižavanje povišene tjelesne temperature

Samoliječenje

Tjelesna temperatura ovisi o ravnoteži između stvaranja topline u tkivima i gubitka topline s periferije. U normalnim okolnostima termoregulacijski centar u hipotalamusu održava unutarnju temperaturu između 36 - 37°C. Kad tvari koje uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu (pirogeni) promijene stanje u termoregulacijskom centru, dolazi do povišenja temperature. Vrijednosti povišene temperature razlikuju s ovisno o mjestu mjerenja, aksilarno (ispod pazuha) ili rektalno (u guzi).  

 • Temperatura izmjerena rektalno viša je za 0,5°C od temperature izmjerene aksilarno.
 • Normalna vrijednost izmjerena aksilarno iznosi 36 - 37°C, a rektalno do 37,5°C
 • Povišena tjelesna temperatura izmjerena aksilarno iznosi 37,5 – 38,5°C, a rektalno 38 - 39°C
 • Vrlo visokom temperaturom smatraju se vrijednosti iznad 38,5°C izmjerene aksilarno, odnosno iznad 39°C rektalno

NAČIN MJERENJA TEMPERATURE:

 1. REKTALNO: trajanje od minimalno 3 minute u novorođenčadi i dojenčadi (djece u dobi do godine dana)
 2. AKSILARNO: trajanje od minimalno 5 minuta u djece starije od godinu dana i odraslih
 3. OSTALO (dodir kože, infracrveni termometri- za mjerenje temperature u uhu, termosenzitivne trake - za mjerenje temperature na čelu, dude termometri i sl.) smatraju se orijentacijskim. U slučaju sumnje da je temperatura povišena potrebno ju je izmjeriti jednim od prva dva načina.
Umjerenu, prolaznu povišenu tjelesnu temperaturu koja prati većinu akutnih bolesti, zdrave odrasle osobe dobro podnose. No, izrazito povišena temperatura (iznad 41°C) može izazvati oštećenja jer dolazi do denaturacije bjelančevina i otpuštanja upalnih citokina što postepeno dovodi do zatajenja većine organa. Povišena tjelesna temperatura može predstavljati fiziološki stres za odrasle osobe koje imaju postojeću srčanu ili plućnu insuficijenciju, može pogoršati mentalno stanje bolesnika s demencijom, a u djece može uzrokovati febrilne konvulzije. Uzrok akutne povišene tjelesne temperature koja traje do 4 dana u odraslih, prethodno zdravih osoba najvjerojatnije je zarazna bolest. Najčešći zarazni uzroci su infekcije gornjeg i donjeg dišnog sustava, infekcije probavnog sustava, infekcije mokraćno-spolnog sustava i infekcije kože. U pedijatrijskoj populaciji uzroci mogu biti i reakcija na cjepivo, dehidracija organizma, izbijanje zubića (temperatura ne prelazi 38°C aksilarno, 38,5°C izmjerenih rektalno).

U slučaju jake glavobolje, ukočenosti vrata, osipa, tahikardije, promjene mentalnog stanja i temperature iznad 40°C bolesnika se hospitalizira.

Temperaturu nižu od 38°C mjerenu aksilarno, odnosno nižu od 38,5°C mjerenu rektalno nije potrebno snižavati, osim ako opće stanje bolesnika to ne zahtjeva.

Pripravci za samoliječenje koji se preporučuju kod povišene tjelesne temperature (antipiretici) dostupni su u obliku tableta, eferveta (šumećih tableta), kapsula, oralnih suspenzija (sirupa) i čepića (supozitorija). Primjena ovih lijekova u djeca znatno smanjuje nemir, razdražljivost, dugotrajan plač, nelagodu i nemiran san koji se javljaju kao posljedica povišene temperature.

Roditelji često griješe prilikom doziranja paracetamola i ibuprofena jer ne primjenjuju dovoljnu dozu lijeka s obzirom na dob i tjelesnu težinu djeteta ili lijek ne daju u odgovarajućim vremenskim razmacima. Paracetamol je prvi lijek izbora, a ibuprofen se primjenjuje u slučaju visoke temperature ili temperature koja ne reagira na paracetamol. Važno je odabrati i prikladan oblik lijeka. U novorođenčadi i dojenčadi najčešće se primjenjuju čepići, a kod starije djece sirup. Djetetu koje povraća, a ima povišenu tjelesnu temperaturu, potrebno je lijek dati u obliku čepića te nadoknaditi izgubljenu tekućinu kako ne bi dehidriralo. Ako dijete ima proljev i povišenu tjelesnu temperaturu, treba dati lijek u obliku sirupa.
 

Lijekovi za samoliječenje u bolesnika s povišenom tjelesnom temperaturom (antipiretici)

Koriste se i u liječenju boli. Acetilsalicilatna kiselina (ASK) i ibuprofen imaju analgetičko (protiv bolova), antipiretičko i protuupalno djelovanje. Paracetamol ima analgetičko i antipiretičko, a nema izraženo protuupalno djelovanje.

Paracetamol – prvi lijek izbora. Primjenjuje se u djece od 2 mjeseca starosti. Preporučene pojedinačne doze paracetamola iznose 10 - 15mg/kg tjelesne težine. Antipiretička doza za odrasle je 500 – 1000mg svakih 4 – 6 sati (maksimalno 4g na dan). Doziranje za djecu pogledati u tablici. Ne uzrokuje teškoće u probavnom sustavu. Može se koristiti tijekom cijele trudnoće, ali ne bi ga trebalo koristiti dulje vrijeme, u velikim dozama ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Tijekom dojenja može se davati u terapijskim dozama.
Paracetamol se koristi za uklanjanje boli kod rasta zubi, zubobolje, grlobolje, za snižavanje povišene tjelesne temperature često povezane s prehladom, gripom i dječjim infekcijama kao što su vodene kozice, hripavac, ospice i zaušnjaci.
Lijekovi: Daleron, Efferalgan, Lekadol, Lupocet, Panadol, Paracetamol, Plicet.

Acetilsalicilatna kiselina – ne preporučuje se primjena u djece mlađe od 16 godina! Antipiretička doza je 300 – 900mg svakih 4 – 6 sati. Moguće probavne tegobe pri oralnom uzimanju. Stupa u interakciju s drugim lijekovima. Lijekovi: Aspirin, Andol

Ibuprofen - Preporučene pojedinačne doze ibuprofena iznose 5 - 10mg/kg tjelesne težine. Odrasli i djeca starija od 12 godina: 200 – 600mg svakih 6 – 8 sati, maksimalno 1200 – 1800mg na dan. Ibuprofen sirup se uobičajeno uzima svakih 6-8 sati u dozama navedenim za djecu, a razmak između pojedinih doza ne smije biti manji od 4 sata. Preporučuje se uzimanje s hranom ili nakon obroka, s dosta tekućine kako bi se izbjegla mogućnost nastanka probavnih smetnji. Doziranje za djecu pogledati u tablici. Oralne suspenzije (sirupi):
 • ne preporučuje se djeci lakšoj od 5kg i djeci mlađoj od 3 mjeseca. Kod boli i vrućice za djecu od 3 mjeseca do 12 godina. Kod dojenčadi od 3 - 6 mjeseci ibuprofen sirup se primjenjuje tijekom 24 sata, a u slučaju da simptomi traju dulje od 24 sata potreban je savjet liječnika. U djece starije od šest mjeseci, ako simptomi traju dulje od tri dana, potreban je savjet liječnika.
 • forte 200mg/5ml: Nije prikladno za djecu mlađu od 6 godina ili koja imaju manje od 20 kg.
Za bolesnike s osjetljivim želucem preporučuje se uzimanje sirupa uz obrok. Moguće probavne tegobe pri oralnom uzimanju. Stupa u interakciju s drugim lijekovima. Primjenjuje se za: snižavanje povišene tjelesne temperature (uslijed obične prehlade, gripe i drugih upalnih bolesti, kao reakcija na primljeno cjepivo), ublažavanje blagih do srednje jakih bolova (bolovi i tegobe uslijed obične prehlade, gripe i upalnih bolesti, glavobolja, bol uslijed ozljede, zubobolja, menstruacijska bol i bol kod predmenstruacijskog sindroma, bolovi reumatskog podrijetla), liječenje reumatskih bolesti (artritis, artroza).
Tijekom prvih 6 mjeseci trudnoće ibuprofen možete uzimati uz nadzor liječnika. Tijekom posljednjeg tromjesečja i tijekom dojenja ibuprofen ne smijete uzimati!
Lijekovi: BlokMax, Brufen, Dalsy, Ibalgin, Ibustar, Ibuxin, Neofen, Nurofen, Rapidol S, Spidifen
Doziranje Antipiretika u djece (pdf)
 

Fizikalne mjere za snižavanje povišene tjelesne temperature

 

Kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi

Početna temperatura kupke trebala bi biti kao i kod uobičajenog kupanja, s time da se odmah po ulasku bolesnika u kadu počne dolijevati hladnija voda, tako da temperatura kupke tijekom sljedećih nekoliko minuta padne za nekoliko stupnjeva (na 28 - 32°C). Kupanje uz konstantno polijevanje trupa treba trajati minimalno pola sata. Kupke se, uz primjenu antipiretika, preporučuju odmah nakon što se izmjeri vrlo visoka temperatura ili ako nakon primjene antipiretika nije uslijedio zadovoljavajući pad povišene tjelesne temperature. Postupak se može ponoviti više puta dnevno.

Oblozi od vode – zamatanje vlažnim ručnikom

Ne zamataju se lice i glava nego samo tijelo. Preko vlažnog ručnika omota se suhi ručnik ili plahta i bolesnika drži zamotanog 5 – 10 minuta, a nakon toga se bolesnik obriše suhim ručnikom. Postupak se može ponoviti više puta dnevno. Stavljati obloge samo od vode, nikako ne druge vrste obloga, pogotovo ne od alkohola jer može biti opasno po život!

Kod povišene tjelesne temperature uzrokovane djelovanjem vanjskih čimbenika (npr. sunčanica) fizikalne mjere uz odgovarajući unos tekućine, glavna su intervencija.

SAVJET:
 • Pijte što više tekućine
 • Probajte što više mirovati
 • Boravite u prostoriji sobne temperature
 • Redovito prozračujte prostoriju u kojoj boravite
 • Odjenite laganu odjeću
 • Ne pokrivajte se debelim pokrivačima
 • Hranite se laganom hranom
SAMOLIJEČENJE SE NE PREPORUČUJE:
 • Djeci mlađoj od 3 mjeseca
 • Starijim osobama
 • Temperatura viša od 40°C
 • Temperatura koja traje više od 3 dana
 • Kod djeteta koje ima napad febrilnih konvulzija, neutješno plače, osjetljivo je na dodir, neobično je pospano ili se ne može probuditi
 • Kod jake glavobolje, ukočenog vrata
 • Promjene stanja svijesti
 • Osipa
 • Otečenosti limfnih čvorova
 • Izrazite tahikardije
 • Otežanog disanja
 • U slučaju nedavnog povratka iz područja s malarijom
 • Kod primjene imunosupresiva
 • Kod prisutnosti katetera

Pogledani proizvodi