+385 42 200 550

Alergije i alergeni

Alergije i alergeni

Riječ alergija grčkog je porijekla i dolazi od 'allos'(άλλος) što znači drugo i 'ergon' (έργον) što znači rad.
 

Alergije se javljaju zbog nepravilne tj. pretjerane reakcije imunološkog sustava na tvari koje nas okružuju. Većinom su nasljedne i često kroničnog karaktera.

Kako bi se obranio od mikrororganizama koji ga okružuju, ljudski organizam ima na raspolaganju različite obrambene strategije. Jedna od njih vezana je za reakciju antigen (vanjski faktor) – antitijelo. Antitijela su proteinske strukture koje organizam specifično proizvodi zavisno o pojedinom antigenu sa kojim dođe u susret. Kod alergije imunološki sustav pogrešno prepoznaje neškodljive vanjske faktore (alergene) kao opasne. Pri prvoj izloženosti stvaraju se specifična obrambena tijela - imunoglobulin E (IgE) i dolazi do senzibilizacije organizma ali ne dolazi do reakcije. Kod ponovnog izlaganja alergenu dolazi do vezivanja alergena sa imunoglobulinom E na stjenkama imunoloških stanica (mastociti i eozinofili) što uzrokuje aktivaciju niza reakcija koje za posljedicu imaju otpuštanje upalnih medijatora (histamini, prostaglandini i leukotrieni) u plazmu. Upravo ovi upalni medijatori uzrokuju cijeli niz karakterističnih lokalnih simptoma vezanih najviše za dišni i probavni sustav te kožu. Uz blaže simptome alergijskih reakcija vezanih za dišni sustav može doći i do pojave otežanog disanja, astme te pojave urtikarije i kožnih ekcema.
 

Alergeni su tvari koje izazivaju alergijsku reakciju.

Najrašireniji alergen je biljna pelud prisutna u zraku za vrijeme perioda cvatnje drveća, trava i korova. Kako se taj period proteže gotovo kroz cijelu godinu, naročito u našem primorskom pojasu, simptomi alergijskog rinitisa uzrokovanog peludom mogu biti stalno prisutni. Česti simptomi alergijskih reakcija dišnog sustava su kihanje, začepljeni nos, šmrcanje i nepodnošljiv svrbež nosa. Najčešće se simptomi prošire i na područje očiju pa dolazi do crvenila i svrbeža očiju te povećanog suzenja. Iako se simptomi alergije često zamijene sa običnom prehladom, česte i periodične pojave kihanja, šmrcanja i konjunktivitisa najčešće su izazvane alergijom. Ovi simptomi se pogoršavaju za vrijeme lijepog vremena i boravka u prirodi dok je za kišnog i ružnijeg vremena prisutno određeno poboljšanje. Osim generalnih problema sa nosom i očima može doći i do glavobolje, temperature, smanjenog apetita i stanja opće malaksalosti. Nije zanemariv podatak da svaki deseti stanovnik Hrvatske pati od alergijskog rinitisa kojeg izaziva najčešći i najpoznatiji alergen-pelud.

Osim peludi, drugi važni uzročnici alergijskog rinitisa su stalno prisutna kućna prašina, životinjska dlaka, grinje, perje, vuna, plijesan. Oni konstantno napadaju naš dišni sustav, neovisno o godišnjem dobu, a kod alergičnih osoba izazivaju konstantne tegobe.

 

Pogledani proizvodi