+385 42 200 550

Gripa i prehlada

Samoliječenje

Akutne virusne upale gornjeg dijela dišnog sustava, najčešće su infekcije danas. Najveća zlouporaba antibiotika događa se upravo pri liječenju tih infekcija. Neučinkovita i nepotrebna primjena antibiotika za virusne infekcije dišnog sustava dovodi do pojave rezistencije bakterija (postanu otporne na djelovanje antibiotika) i čestih nuspojava. Infekcije dišnog sustava očituju se cijelim spektrom različitih simptoma i različitom težinom bolesti, a simptomi se liječe velikim brojem bezreceptnih lijekova.

 

PREHLADA

Najblaži oblik bolesti. U pravilu 1 – 3 dana nakon infekcije počinje predvidljiv redoslijed simptoma. Najprije se pojavljuje grlobolja koja brzo nestaje. Slijedi začepljenost nosa i/ili rinoreja koja traje 2-3 dana. Iscjedak iz nosa je u početku bistar i vodenast, zatim postaje sluzaviji, a boja se mijenja od žute do zelene. Kako infekcija prolazi, iscjedak ponovno postaje bistar i vodenast. Kod nekih pacijenata može se pojaviti nadražajni kašalj i/ili zaglušenost s blažim bolom u uhu. Povišena temperatura obično izostaje, ali mogu biti izraženi osjećaj umora i glavobolja. Prehlada prolazi nakon prosječno 4-6 dana, a u nekih bolesnika respiratorni simptomi mogu trajati i do dva tjedna. Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma.

FEBRILNI RESPIRATORNI KATAR

Virusna bolest gornjeg dijela dišnog sustava slična običnoj prehladi. Karakterizirana je povišenom tjelesnom temperaturom, a izražena je i hunjavica, začepljenost nosa, grlobolja, promuklost i kašalj. Bolest nastupa postupno.

GRIPA

Inkubacija iznosi samo 2-3 dana. Bolest nastupa vrlo naglo, a praćena je visokom temperaturom koja može biti i iznad 40°C osobito u prva tri dana bolesti praćena osjećajem hladnoće i tresavice. Većina bolesnika ima jaku glavobolju, bolove u mišićima (mialgija) posebno u nožnim i leđnim mišićima, te bolove u zglobovima (artralgija). Bolesnici osjećaju potpunu klonulost i nemoć, gubitak teka, mučninu… povraćanje i proljev često se javljaju u male djece. Nakon dan-dva javljaju se respiratorni simptomi, najprije s osjećajem žarenja u nosu i ždrijelu te pritiskom iza prsne kosti. Zatim se pojavljuje suhi nadražajni kašalj, a kod nekih i promuklost. Slijedi hunjavica sa sluzavim iscjetkom iz nosa, a suhi kašalj postaje produktivan. Bolest obično traje 5-7 dana, a oporavak je relativno spor i dug.

Gripa je teška, a katkad i pogibeljna bolest zbog brojnih i raznovrsnih komplikacija.One mogu biti prouzročene samim virusom influence ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, odnosno zajedničkim djelovanjem virusa i bakterija. Komplikacije su najčešće u samom dišnom sustavu (upale uha i sinusa, te pneumonije), ali mogu biti zahvaćeni i svi drugi organski sustavi.

Osim što je česta, upala pluća je i najteža komplikacija influence, jer je odgovorna za većinu smrtnih slučajeva od ove bolesti. Poznata su dva osnovna, etiološki i klinički različita oblika upale pluća u influenci. To je primarna virusna pneumonija, prouzročena samim virusom influence, koja se češće pojavljuje u pandemijama, i sekundarna bakterijska pneumonija, čiji su uzročnici bakterije (pneumokok, hemofilus, stafilokok).
 

SIMPTOMI I LIJEČENJE

Liječenje uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine obilnim pijenjem (ili infuzijom u težim oblicima bolesti), te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja. Ne postoje učinkoviti i specifični protuvirusni lijekovi za liječenje prehlade i gripe, pa se liječenje svodi na ublažavanje simptoma:

  1. Povišena tjelesna temperatura – ako traje duže od 3 dana ili ako je pacijent sklon febrilnim konvulzijama, obratiti se liječniku! Više o snižavanju povišene tjelesne temperature pročitajte ovdje.
  2. Začepljenost nosa – obavezno liječiti kako ne bi došlo do začepljenja Eustahijeve cijevi i razvijanja upale uha! Gusti prozirni sekret koji se tijekom infekcije može mijenjati u žuti, zeleni, smeđi ukazuje da se radi o virusnoj infekciji. Kapi za nos primjenjuju se i protiv curenja iz nosa i protiv začepljenosti, ali treba ograničiti primjenu na najduže 5 dana, jer one mogu oštetiti sluznicu nosa te je uputno uz njih koristiti morsku vodu za ispiranje nosa.
  3. Kašalj – suhi ili produktivni. Više o kašlju pročitajte ovdje.
  4. Grlobolja – jaka grlobolja, crveno ždrijelo sa sekretom i otečeni limfni čvorovi mogu upućivati na bakterijsku upalu grla – javiti se liječniku! Za upalu grla se primjenjuju pastile za otapanje u ustima koje sadrže antiseptike i lokalne anestetike ili npr. propolis.
  5. Glavobolja – ovisno o području i jačini može ukazivati i na infekciju sinusa
  6. Bolovi u mišićima i zglobovima
  7. Gubitak teka, nemogućnost pijenja tekućine – uz visoku temperaturu mogu dovesti do dehidracije (osobito u djece)

 

Pogledani proizvodi