+385 42 200 550

Priprema kože za sunce (2)

Njega kože

Sunčani i topli dani su pred nama, a s njima i uživanje na otvorenom. Sunce povoljno utječe na mnoge procese u našem organizmu, a jedan od njih je sinteza vitamina D neophodnog za pravilnu funkciju imunološkog sustava, zdravlje kože, hormonalnu ravnotežu.Međutim, prije izlaganja suncu valja voditi računa o zaštiti kože od štetnog sunčevog zračenja te je prikladno zaštititi. U zaštiti kože od štetnog sunčevog zračenja osim sredstava za zaštitu koja se nanose izvana na kožu, od iznimnog su značaja pravilna prehrana, korištenje dodataka prehrani te unos dovoljne količina vode u naš organizam.

Pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima. U pripremi kože za sunce ona je vrlo važna jer nam služi kao izvor antioksidansa koji štite našu kožu od slobodnih radikala koji nastaju pod utjecajem sunčevih zraka i oštećuju naše stanice. Kao izvor antioksidansa služe namirnice bogate karotenoidima (rajčice, mrkva), vitaminom A (žuto i narančasto povrće, riba), vitaminom C (svježe voće, zeleno lisnato povrće) i vitaminom E (mahunarke, žitarice, biljna ulja).

Dodacima prehrani postiže se upotpunjavanje prehrane tvarima važnim za održavanje zdravlja. U zaštiti kože pomažu nam antioksidansi čiji unos osim prehranom možemo postići i putem dodataka prehrani. Dodaci prehrani najčešće su kombinacija karotenoida (beta-karoten, astaksantin, lutein i dr.) i vitamina (vitamini C, E) koji će u našem organizmu imati zaštitni učinak. Treba naglasiti kako je dodatke prehrani potrebno uzimati minimalno 10 tjedana prije izlaganja suncu kako bi se ostvarilo protektivno djelovanje.

Voda ima vrlo važnu ulogu u našem organizmu. Budući da je gubimo putem brojnih procesa u organizmu važno ju je nadoknaditi optimalnim unosom (2-3 litre dnevno). Time se spriječava dehidracija te omogućuje rad svih stanica u tijelu pa tako i stanica kože.

Sredstva za zaštitu od sunca štite kožu i sprečavaju pojavu brojnih negativnih posljedica izazvanih UV zračenjem kao što su opekline, tamne mrlje na koži, prijevremeno starenje kože, rak kože. UVA zrake prodiru u dublje slojeve kože i odgovorne su za pojavu alergija, fotostarenje i rak kože. UVB zrake odgovorne su za preplanulost ali i za pojavu opeklina. Važno je koristiti odgovarajući zaštitni faktor, sredstvo za zaštitu nanositi u odgovarajućoj količini 30 minuta prije izlaska na sunce, ponoviti nanošenje svakih nekoliko sati a posebno nakon kupanja, znojenja i brisanja ručnikom.


Zaštitni faktor odaberite ovisno o osjetljivosti vaše kože. Ukoliko brzo i lako izgorite na suncu potrebno vam je sredstvo s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30, SPF 50). Osobama masne kože preporučuje se upotreba sredstava u obliku fluida ili gela, dok osobe normalne i suhe kože mogu koristiti sredstva u obliku krema. Na tržištu se nalazi velik broj preparata koji su namjenjeni različitim tipovima kože pa tako i onoj koja je sklona alergijama. Unatoč korištenju sredstava za zaštitu od sunca potrebno je izbjegavati direktno izlaganje suncu za najtoplijeg djela dana (11 do 16h), kožu osim sredstvima za zaštitu od sunca zaštititi odjećom, glavu kapom ili šeširom a oči sunčanim naočalama.