+385 42 200 550

Zaštita kože od sunca za sve uzraste

Njega kožeKoža je naš najveći organ te ju je zbog toga potrebno i zaštititi. Sunčeva svjetlost u umjerenim količinama dobra je za ljudsko zdravlje, a UV zračenje bitno je za proizvodnju D vitamina koji je nužan za izgradnju i zdravlje kostiju (sprječava nastanak rahitisa), izlučivanje određenih hormona, djelovanje na krvožilni sustav i metabolizam te liječenje kožnih bolesti (npr. psorijaze). Pretjerano izlaganje suncu može biti štetno za strukturu i samo stanje kože. Promjene na koži inducirane UV zračenjem klinički se očituju kao eritem, opekline, pigmentacija, fotodermatoza, preuranjeno starenje kože (tzv. fotostarenje) te razvoj različitih zloćudnih promjena na koži.

Blagodati od UV zračenja ovise o količini zračenja, a količina UV zračenja koja dolazi do površine Zemlje ovisi o ravnoteži atmosferskog plina koji apsorbira sunčevo UV zračenje, odnosno stratosferskog ozona. Nažalost, čovjek je tijekom vremena ispuštanjem štetnih plinova u atmosferu narušio prirodnu ravnotežu stratosferskog ozona, odnosno doveo ga je do njegovog smanjenja, a porasla je količina UV zračenja koja dolazi do Zemljine površine. Osim kože, na povećane količine UV zračenja vrlo su osjetljive oči te cijeli ljudski imunološki sustav.

Preparati za zaštitu kože od sunca pomažu u sprečavanju kratkoročnih i dugoročnih oštećenja kože nakon izlaganja suncu. Kratkoročna oštećenja su fototoksične reakcije (opekline koje se manifestiraju mjehurićima) i fotoalergijske reakcije (crvenilo, svrbež, osip, urtikarije, mjehurići).

Vrste preparata za zaštitu od suncaPreparati sa zaštitnim faktorom mogu se pojaviti u obliku losiona, ulja, krema, gelova i otopina. Brojni preparati za sunčanje kombinacija su kemijske i fizičke zaštite, a idealan pripravak sa zaštitnim faktorom pruža širok spektar zaštite od UV zračenja.

Faktor zaštite od sunčevog zračenja (SPF faktor) primarna je mjera učinkovitosti sredstva za zaštitu od sunca. Drugim riječima, SPF (Sun Protection Factor) jest mjera koja označava koliko dugo je moguće ostati na suncu bez opasnosti od opeklina u odnosu na okolnosti bez zaštite. Visina zaštitnog faktora najvažnija je mjera zaštite preparata za sunčanje. Viši zaštitni faktor pruža i više zaštite od sunca. Preparati SPF 15 filtriraju 93% zraka UVB, s SPF 30 filtriraju do 97% UVB zraka, a najvišu zaštitu pružaju preparati sa SPF 50 plus koji filtriraju do 98% UVB.

Pravilna upotreba sredstava za zaštitu od suncaNajveći problem s preparatima za sunčanje jest taj što se ne primjenjuju pravilno, a izrazito je bitno za napomenuti da se pravilnom primjenom preparata za sunčanje može smanjiti rizik od prekanceroza i karcinoma kože. Osim na moru, preparate za sunčanje potrebno je koristiti i pri boravku na visokim nadmorskim visinama (planine) ili reflektirajućim površinama (npr. voda, snijeg). Ostali preparati se mogu nanijeti 30 minuta ranije osim ako drugačije nije navedeno na samom pakiranju. Na usne treba nanijeti sredstvo za zaštitu od sunca 45-60 minuta prije izlaganja sunčevim zrakama. Većina preparata se jednostavno skida s kože pa ih je potrebno nanijeti ponovo nakon od 1 do 2 sata te nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom. Osobama sa suhom kožom preporučuju se kreme, mlijeka, ulja ili losioni sa zaštitnim faktorom, a osobe s masnom kožom preporučuju se gel-kreme, fluidi i maglice.

Djeca i preparati za sunčanje

Prije navršene treće godine života treba izbjegavati svako izlaganje suncu, a s time su suglasni svi liječnici. Bebina koža je tanka i može puno lakše izgorjeti od kože starijeg djeteta. To se pogotovo odnosi na bebe mlađe od 6 mjeseci. Kad sunčeve zrake uspiju doprijeti do bebine kože, mogu prouzročiti opekline, čireve i druga oštećenja kože. Bez obzira je li vaše dijete svjetlije ili tamnije puti, morate ga primjereno zaštiti. Kod starije djece daje se prednost losionima s visokim zaštitnim faktorom 50, otpornima na vodu i pijesak.Kod zaštite dojenčadi i djece kremama za zaštitu treba se voditi visokim zaštitnim faktorom SPF 50+ i SPF 50 jer jedino visoka zaštita pruža sigurnost od štetnih UV zraka. Zaštitna krema također mora pružati zaštitu od UVA i UVB zraka jer su obje vrste zraka štetne za kožu i zdravlje.

Dermatolozi uvijek savjetuju aplicirati visoki zaštitni faktor jer osobe često ne apliciraju dovoljnu količinu zaštitnog sredstva pa ako je na kutiji naznačen SPF 50, kada ga se nanese u tankom sloju, SPF će iznositi, primjerice, 30.

Ljekarna Talan stiže u pomoć

Izrazito je važno spriječiti i zaštiti kožu od sunčevih oštećenja prije nego što nastane ozbiljno oštećenje.

U ponudi ljekarne Talan trenutno su dostupni akcijski proizvodi za zaštitu od sunca različitih proizvođača.

Avene SUN proizvodi za zaštitu od sunca

U akcijskoj ponudi Avene SUN proizvoda za zaštitu od sunca pronađite kreme, tonirane kreme, fluide, mineralnu zaštitu, dječje proizvode za zaštitu od sunca, zaštitu od sunca za sportaše i brojne druge dermatološki testirane proizvode po 30% nižoj cijeni do 31.7.2021.
 

A-Derma PROTECT proizvodi za zaštitu od sunca

A-Derma donosi univerzalne hidratacijske kreme, emolijentne sprejeve, umirujuće kreme, masažna gel-ulja, umirujuće kupke, hidratantna mlijeka, gelove za čišćenje, stikove za iritantna područja, kreme za pelensku regiju i ostale visokokvalitetne, dermatološki testirane proizvode po 30% nižoj cijeni do 31.7.2021.
 

URIAGE SUN proizvodi za zaštitu od sunca

U URIAGE SUN kolekciji proizvoda za zaštitu od sunca pronađite kreme, tonirane kreme, fluide, dječju liniju proizvoda za zaštitu kože, mineralnu zaštitu, stik, mineralne pudere, proizvode za masnu kožu, proizvode koji pomažu kod hiperpigmentacije i ostale URIAGE SUN proizvode za zaštitu od sunca po akcijskim cijenama uz 20% popusta do 31.7.2021.
 

EUCERIN SUN proizvodi za zaštitu od sunca

Zaštitite se od neželjenih kožnih reakcija uz EUCERIN SUN proizvode za zaštitu od sunca. U ponudi EUCERIN SUN proizvoda u ljekarni Talan potražite proizvode snižene 30% do kraja ovog mjeseca. U širokom asortimanu potražite kreme za tijelo, sprejeve za zaštitu dječje kože od sunca, fluide za zaštitu kože lica, tonirane kreme, ekstra lagane losione za zaštitu od sunca, gelove za njegu kože nakon sunčanja i druge proizvode uz savršen omjer cijene i kvalitete.
 

Bioderma PHOTODERM zaštita od sunca

Bioderma PHOTODERM proizvode za zaštitu od sunca na webshopu ljekarne Talan od 5. do 11.7. možete pronaći po 20% povoljnijoj cijeni. U velikoj ponudi potražite tonirane kreme, after-sun mlijeka, mineralne sprejeve, ulja u spreju, dječje sprejeve za zaštitu od sunca i mnoge druge dermatološki testirane proizvode vrhunske kvalitete.
 

Skeyndor proizvodi za zaštitu od sunca

Na webshopu ljekarne Talan po akcijskim cijenama možete pronaći liniju proizvoda Skeyndor koja sadrži velike BEAUTY RUTINA pakete, kao komplete za potpunu njegu masne, suhe, mještovite i normalne kože, ali i pakete proizvoda za detoksikaciju kože.
 

Vichy proizvodi za zaštitu od sunca

Akcijska linija proizvoda Vichy donosi kreme i serume za masnu, mješovitu, suhu i normalnu kožu, šampone za ispadanje i njegu kose, zaštitu od znojenja, proizvode za zaštitu kože od sunca i starenja, pudere i brojne druge visokokvalitetne proizvode.
 

La Roche-Posay proizvodi za zaštitu od sunca

Visokokvalitetne La Roche-Posay proizvode za čišćenje, njegu i zaštitu masne kože od sunca možete pronaći na našem Webshopu. No, u našoj ponudi potražite i La Roche-Posay lipikare, serume, gelove, mlijeka za tijela, kreme, losione, termalne vode, pudere i tonik.