+385 42 200 550

Njega suhe kože

Njega kože

Koža je najveći ljudski organ koji obavlja mnogobrojne funkcije. Neke od njih su održavanje tjelesne temperature, osjet, zaštita od vanjskih čimbenika. Ukoliko je koža suha, ona postaje pretjerano osjetljiva i ne može u potpunosti obavljati svoje glavne funkcije. Koža postaje hrapava, crvena, sklona perutanju uz osjećaj zatezanja i svrbeža. Problem suhe kože može se javiti na bilo kojem dijelu tijela a najviše su suhoći sklona područja koja su izloženija od drugih dijelova tijela poput lica, koljena i laktova.

Uzroci suhe kože mogu biti različiti, kao npr. vanjski čimbenici poput vjetra, hladnoće, suhog zraka u zatvorenim prostorima, što je karakteristično za hladnije dane tako da je problem suhe kože izraženiji zimi. Od ostalih uzroka možemo spomenuti starenje, hormonalne promjene, izlaganje suncu, neprikladnu njegu.

Suhoj koži stoga treba posvetiti posebnu pažnju i njegovati je prikladnim preparatima. Prije svega treba izbjegavati čimbenike koji dovode do suhoće kao što su suhi zrak, često pranje vrućom vodom koja isušuje kožu, agresivna sredstva u kontaktu s kožom, izlaganje suncu.

Prilikom čišćenja suhe kože treba voditi brigu da se pritom ne naruši površinska barijera kože. Sredstva za pranje trebaju biti blaga, bez agresivnih sapuna koji uklanjaju prirodne lipide kože. Voda mora biti umjerene temperature budući da vruća voda uklanja lipide i dovodi do gubitka prirodnih čimbenika vlažnosti. Kožu je nakon pranja potrebno osušiti laganim tapkanjem ručnikom kako trljanjem nebi dodatno nadražili kožu.

Nakon čišćenja suhu je kožu potrebno hidratizirati. Idealno vrijeme za hidrataciju je neposredno nakon pranja. Važno je da preparati sadrže prirodne čimbenike vlažnosti poput ureje i laktata koji privlače i na sebe vežu vlagu. Uz njih su važne i lipidne komponente kao npr. masne kiseline i ceramidi koji suhoj koži vraćaju lipide koji joj nedostaju.

Osim izvana kožu je važno nahraniti i iznutra. Za zadržavanje vode u stanicama važne su omega kiseline koje nalazimo u ribi, uljima, orašastim plodovima, lanenim sjemenkama. Uz to su također neophodni vitamini poput A, D i E vitamina te vitamini B-kompleksa koji pomažu koži zadržati vlažnost.

 

Pogledani proizvodi