+385 42 200 550

Nutrijenti za zdravlje kože (1. dio)

Samoliječenje

Koža je najveći organ, odgovoran za zaštitu cijelog organizma. Koža ima brojne funkcije, a najvažnije su regulacija tjelesne temperature i izmjene tvari s okolinom.

KOENZIM Q10

Koenzim Q10 je tvar slična vitaminima koja spada u porodicu ubikinona. Zbog svoje lipofilnosti CoQ10 nalazi se u svakoj stanici ljudskog organizma.

Njegova najvažnija uloga je proizvodnja stanične energije u mitohondrijima što ga čini neophodnim za održavanje bioloških procesa u organizmu.

Mladi organizam sposoban je sam sintetizirati dovoljnu količinu koenzima Q10. Sposobnost sinteze endogenog CoQ10 rapidno opada nakon 30tih godina zbog slabljenja funkcije jetre i smanjenje apsorpcije. Kod osoba iznad 50 godina sinteza CoQ10 je i do 60% manja u odnosu na 20-godišnje osobe.

Deficitu koenzima Q10 u organizmu uvelike doprinosi: stres, kronične bolesti, izloženost slobodnim radikalima, uzimanje pojedinih lijekova (statini, antihipertenzivi, antidijabetici) i neadekvatna prehrana.

Koenzim Q10 kao vrlo snažni stanični antioksidans neutralizira djelovanje štetnih slobodnih radikala, sprječava njihov utjecaj u proizvodnji kožnog kolagena i tako pomaže prevenciji razvoja bora i staračkih pjega. Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje kože često se primjenjuje u kombinacijama nutrijenata kao i u kozmetičkim preparatima.

 

Pogledani proizvodi