+385 42 200 550

Povratak u školu i vrtić

Dodaci prehrani

Povratak u školu i početak nove školske godine sa svim povezanim iskustvima i emocijama mogu za dijete ponekad biti vrlo stresni. Stres može oslabiti dječji organizam i učiniti ga podložnijim različitim bolestima.

Zajedno sa emocionalnim stresom, dolaskom jeseni i promjenom godišnjih doba povećava se i mogućnost infekcije raznim virusima (prehlade i gripe), dakle to je doba godine kada je izraženija potreba za dodatnim jačanjem imunološkog sustava.

Osnova zdravog rasta i razvoja svakog djeteta ovisi prvenstveno o svakodnevnom unosu dovoljne količine esencijalnih nutrijenata (vitamina, minerala, masnih kiselina i aminokiselina).

Vitamini – 14 esencijalnih vitamina

Među 14 esencijalnih vitaminanalaze se primarno antioksidansi: vitamin C, vitamin E i vitamin A. Svi oni sudjeluju u funkcioniranju imunološkog sustava, pomažu u zaštiti organizma od zagađenja iz okoliša, neutralizirajući toksine i pomažući tijelu da sigurno eliminira štetne kemikalije, pesticide i metale.

Štiteći naš organizam od utjecaja „zagađivača“, antioksidansi pomažu smanjiti teret i opterećenost našeg imunološkog sustava i time mu omogućuju da bude učinkovitiji na drugim područjima.

Većina vitamina B kompleksa doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava što može biti značajno za učenje, pamćenje i suočavanje sastresnim situacijama u svakodnevnom životu.

Folna kiselina doprinosi normalnoj sintezi aminokiselina i sudjeluje u stvaranju krvi.

Biotin sudjeluje u sintezi DNAi RNA i metabolizmu makronutrijenata. Zbog navedenog može utjecati na kosu, sluznice i kožu. Nedavno je na listu esencijalnih nutrijenata dodan i kolin koji je sastavni dio Acetilkolina – neurotransmitera koji regulira spavanje, pokretljivost mišića, učenje i pamćenje

(Mediline Plus, National Institute of Health 2006.)

Minerali – 21 esencijalni mineral

Postoji 21 esencijalni mineral. Stalno se spominje važnost kalcija za razvoj kostiju i zubi. Kao što je slučaj i sa vitaminima, niti jedan od minerala ne djeluje samostalno, već su oni međusobno povezani i djeluju jedni na druge, poput vrlo dobro usklađenog orkestra. Djelujući u sinergiji oni omogućuju djetetu rast i razvoj te osnažuju imunološki sustav. Sa tog gledišta razumljivo je da je za apsorpciju i djelovanje kalcija potreban magnezij, cink i vitamin D.

Natrij i kalij, druga dva vrlo bitna minerala, zajednički djeluju na izmjenu staničnih tvari, regulacijom pH vrijednosti i propusnosti stanične membrane.

Krom djeluje na regulaciju glukoze u krvi i metabolizam makronutrijenata.

Cink je oš jedan bitan mineralkoji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Kao što je vitamin C najvažniji vitamin za podršku imunološkog sustava, tako je cink najvažniji mineral za tu istu funkciju.

Masne kiseline – dvije esencijalne masne kiseline

U uljima ribljeg ili biljnog porijekla nalaze se omega 3 i mega 6 masne kiseline, a među njima su dvije najvažnije koje su vrlo bitne za funkcioniranje mozga i imunološkog sustava, te za rast i razvoj.

60% ljudskog mozga sastoji se od masti i ulja. Od toga 60% formirano je od jedne esencijalne masne kiseline, a to je DHA (dokozaheksaenskakiselina). DHA se u velikoj koncentraciji nalazi i u ulju jetre bakalara.

Jednostavnije rečeno, mozak treba omega 3 za razvoj i postizanje maksimalnog potencijala.