+385 42 200 550

Prirodna pomoć kod kašlja

Samoliječenje

Kašalj je refleks kojim se pokušava očistiti dišne putove od nepotrebnog sadržaja, a može biti uzrokovan iritansima, viškom sluzi ili infekcijama dišnih putova.

Prema duljini trajanja kašalj se dijeli na akutni i kronični.

Akutni kašalj traje kraće od tri tjedna, a najčešće je posljedica infekcija gornjeg dišnog sustava. Kronični kašalj traje dulje od tri tjedna, a uzrokuju ga pušenje, astma, alergije, gastroezogagealni refluks (GERB) te neki lijekovi (ACE-inhibitori).

Prema karakteru kašalj dijelimo na suhi i produktivni.

Suhi kašalj karakterizira snažan podražaj na kašalj, ali bez prisutnosti sluzi. Takva se vrsta kašlja tretira antitusicima koji smiruju suh i nadražajni kašalj. S druge strane kod produktivnog kašlja dolazi do iskašljavanja sekreta koji je često gust i teško ga je iskašljati. Iz tog se razloga koriste ekspektoransi i mukolitici koji razrijeđuju sluz i olakšavaju iskašljavanje.

Kako si pomoći?

Blage respiratorne infekcije možemo izliječiti sami, bez odlaska liječniku. Potreban nam je odmor, topli napitci, kupke za inhalaciju te lijekovi za tretiranje kašlja koje možemo nabaviti u ljekarni. Ukoliko kašalj potraje dulje od tjedan dana, ako je disanje otežano, pojavi se povišena tjelesna temperatura i osjećaj slabosti potreban je odlazak k liječniku.

Samopomoć kod suhog kašlja:

Kod suhog kašlja koriste se lijekovi koji umiruju kašalj-antitusici. Najčešće se kao prirodni preparati koriste sirup na bazi trputca, bijelog sljeza te islandskog lišaja. Oni oblažu sluznicu, smanjuju kontakt nadražajnog sredstva sa sluznicom i na taj način smanjuju podražaj na kašalj.

Samopomoć kod produktivnog kašlja:

Kod produktivnog kašlja važno je unositi dovoljnu količinu tekućine koja će održati sekret rjeđim i manje žilavima pa će njegovo iskašljavanje biti lakše. Biljni preparati koji se koriste kod iskašljavanja su sirup na bazi bršljana, jaglaca i timijana. Bršljan i jaglac sadrže saponine koji otapanju sluz i opuštaju mišiće bronha te ublažavaju grčevit kašalj. Timijan sadrži eterična ulja koja se većim dijelom izlučuju kroz pluća te prolaskom potiče izlučivanje sluzi i olakšavaju iskašlavanje.