+385 42 200 550

Ublažavanje simptoma alergija

Alergije i alergeni

Pojam alergija označava preosjetljivost organizma do koje dolazi izlaganjem određenom podražaju koji kod ne-alergičnih osoba ne izaziva osobite reakcije. Tvari koje mogu potaknuti alergijsku reakciju nazivamo alergenima. Alergije mogu biti izazvane tvarima koje udišemo (alergija na pelud, prašinu, grinje, plijesni), tvarima koje unosimo hranom (jaja, mlijeko, kikiriki, ribe), otrovima insekata (pčele, ose) ili lijekovima (penicilin).

U ovo doba godine javljaju se tegobe uzrokovane povećanom koncentracijom peludi u zraku. Simptomi se najčešće manifestiraju kao alergijski rinitis (kihanje, začepljenost nosa, curenje nosa), konjunktivitis (iritacija, crvenilo, svrbež, suzenje očiju) te kao različite reakcije na koži (crvenilo, svrbež). U ublažavanju navedenih alergijskih tegoba pomažu nam lijekovi koje nazivamo antihistaminici. Da bi ublažili simptome alergije, osim lijekova, može nam pomoći izbjegavanje alergena koji uzrokuju alergijsku reakciju, boravak na otvorenom kada je koncentracija peludi niska, te higijena (promijena odjeće te tuširanje nakon boravka na otvorenom, ispiranje nosne sluznice morskom vodom).

Od antihistaminika se očekuje da brzo djeluju, da se uzimaju jedan puta na dan, da imaju jasan antialergijski učinak koji s vremenom ne slabi te da su im poznate nuspojave. Danas se na tržištu nalaze lijekovi koji uglavnom zadovoljavaju navedene kriterije. Neki od njih dostupni su u ljekarni i bez liječničkog recepta. Lijekove je potrebno redovito uzimati, a ako ste zaboravili uzeti lijek, potrebno ga je uzeti što prije a zatim nastaviti prema uobičajenom rasporedu. Terapija traje tokom cijelog perioda izloženosti alergenu. Cilj terapije je omogućiti nesmetano obavljanje svakodnevnih zadataka te normalno spavanje.

Uz antihistaminike, začepljenost nosa mogu olakšati nazalni denkogestivi koji se upotrijebljavaju u obliku kapi ili spreja. Njihovu primjenu treba ograničiti na 5-7 dana jer u protivnom može doći do pogoršanja simptoma.

Simptome poput iritacije, svrbeža, crvenila i suzenja očiju mogu ublažiti kapi za oči koje se upotrebljavaju nekoliko puta dnevno. Potrebno ih je primjenjivati što kraće vrijeme i za ublažavanje blažih simptoma alergije.

Na tržištu su dostupni preparati koji sadrže ektoin. Ektoin je tvar prirodnog podrijetla koji na sluznici stvara zaštitni film te na taj način sprječava njezin doticaj s alergenom i tako ublažava alergijsku reakciju. Uz to pomaže u obnavljanju oštećene sluznice. Nalazi se u pripravcima poput sprejeva za nos (Aqua Maris4 Allergy, Oly-Nal Ectoin) ili kapi za oči (Vizol S Allergy). Preparati s ektoinom mogu se primjenjivati dulji vremenski period, odnosno prije pojave simptoma alergije kao i tijekom njihovog trajanja.