+385 42 200 550

Vodič za zaštitu od sunca

Zaštita od sunca

Iz godine u godinu, zbog iscrpljivanja razine ozona, sve više UV zračenja doseže površinu Zemlje. Pojava je to koja direktno utječe na povećanje akutnih problema s kožom i u konačnici rasta novih slučajeva raka kože. Zaštita od sunca stoga je neophodna.

UV zračenje vrlo brzo djeluje na našu kožu. Štetni učinci sunca mogu nastati već nakon nekoliko minuta nakon izlaganja suncu. Ovisno o tipu kože, kod nekih će se osoba javiti hiperpigmentacija, a kod drugih crvenilo i opekline, dok se posljednjih 10-ak godina naglo povećao broj alergijskih reakcija na sunce.

UV zračenje jedan je od najutjecajnijih faktora u preuranjenom starenju kože, tj. fotostarenju! Prodiranjem UV zračenja duboko u kožu dolazi do oštećenja elastičnih i kolagenskih vlakana, što rezultira ubrzanim starenjem kože. Koža postaje žućkasta, gruba i suha. Bore se produbljuju, pojavljuje se hiperpigmentacija. Čak 80% znakova starenja kože uzrokovano je UV zračenjem. Npr. koža koja ne bi bila izložena suncu počela bi starjeti tek nakon 50. godine života.

S druge strane, sunce ima mnoge pozitivne učinke – bitno je za život na zemlji, djeluje antidepresivno te je neophodno za sintezu vitamina D (15 do 20 minuta izlaganja UV zrakama je optimalno).

Negativni učinci sunca ipak mogu biti radikalni stoga uvijek zaštitite svoju kožu kad se izlažete suncu! Koža zaista pamti! Neka vam to uvijek bude na umu.

Što je SPF, a što Široki spektar zaštite?

SPF, ili točnije Sun Protection Factor (faktor zaštite od sunca), mjeri zaštitu kože samo od UVB zraka. Široki spektar zaštite, s druge strane, znači da vaš zaštitni pokrov štiti i od UVA i od UVB zraka, što ga čini najboljom opcijom kad je riječ o njezi za zaštitu od sunca jer nam omogućava maksimalnu zaštitu kože.

UVA vs UVB

Postoje dvije različite vrste UV zraka koje mogu prodrijeti u našu kožu i uzrokovati dugotrajnu štetu: UVA i UVB. UVB su zrake kratke valne duljine i uzrokuju pigmentaciju i opekline. S druge strane, UVA su zrake duže valne duljine, prodiru u dublje slojeve kože. Prisutne su tijekom cijele godine, a čak mogu prodrijeti kroz oblake i staklo (razmislite kada se vozite u autu).

Iako je UVA zračenje niske energije, može uzrokovati oštećenja koja se kumuliraju, pa je moguć razvoj karcinoma kože u kasnijoj fazi života.

 

Što su UVB zrake?

UVB zračenje kratke valne dužine je zračenje visoke energije, uzrokuje jaku fototoksičnost, ali ne prodire u dublje slojeve kože. Odgovorno je za pigmentaciju kože, crvenilo i opekotine, a dugotrajnim izlaganjem izaziva prerano starenje kože te rak kože. Djelovanjem na slabljenje imunološkog sustava potiču izbijanje herpesa.

Intenzitet UVB zračenja različito je u različitim periodima u godini, ali najjače tijekom ljetnih mjeseci.

Faktor zaštite od sunca (SPF) blokira UVB zrake i štiti kožu od njihovih štetnih učinaka.

  • SPF 15 blokira 93% UVB zraka
  • SPF 30 blokira 97% UVB zraka
  • SPF 50 blokira 98% UVB zraka

SPF je potrebno odabrati ovisno o tipu kože, godišnjem dobu i lokaciji. Viši SPF faktor produljuje sigurno sunčanje, a rezultat je zdrava, preplanula put.

Što je HEV svjetlost?

Visokoenergetska vidljiva svjetlost ili takozvana HEV svjetlost (High Energy Visible Light) je svuda oko nas. To je plavi/ljubičasti dio vidljivog spektra sunčeve svjetlosti koji ima posebno visok stupanj energije. Posljedice HEV svjetlosti su tek nedavno otkrivene, iako je jednako dugo oko nas kao i UV zračenje. Istraživanja su dokazala da HEV svjetlost nije povezan s opeklinama od sunca te nije povezano s rakom kože, ali mogu uzrokovati prijevremeno starenje kože (fotostarenje), hiperpigmentaciju i mogu doprinijeti stanjima kao što su staračke pjege i melasma.

 

SAVJETI ZA OPTIMALNU ZAŠTITU OD SUNCA

Osim što je pola sata prije dužeg izlaganja suncu potrebno nanijeti kremu s UVA i UVB filterom, treba izbjegavati sunčanje u vrijeme najveće insolacije od 11 do 16 sati.

Treba odabrati najprikladniji preparat s obzirom na tip kože i koristiti ga svakodnevno i ispravno. Sredstva se moraju nanositi u dovoljno debelom sloju kako bi se postigao odgovarajući zaštitni faktor na koži. U protivnom zaštitni faktor na koži biti će niži od navedenog na proizvodu. Ispravna zaštita od sunca podrazumijeva količinu zaštitnog proizvoda od 2 mg po cm2 kože, a nedavne studije su pokazale da ljudi primjenjuju oko 0,5 mg po cm2 što je apsolutno nedovoljno za optimalnu zaštitu jer se na taj način zaštitni faktor smanjuje na 20 – 50% vrijednosti deklariranog SPF faktora.

Sredstva se nanose na kožu 30 minuta prije izlaganja suncu, a premazivanje je potrebno ponavljati svaka dva sata, odnosno nakon svakog kupanja, te nakon brisanja ručnikom i znojenja.

Oči treba zaštititi sunčanim naočalama.

  

ANTHELIOS XL. Linija za zaštitu od sunca koju preporučuju europski dermatolozi.

Anthelios XL štiti osjetljivu kožu te kožu koja pati od alergija na sunce pružajući joj izrazito visoku UVA zaštitu (UVA razina zaštite stroža je od europske preporuke) s minimalnim brojem sastojaka (bez mirisa, bez parabena, nekomedogeno, testirano pod dermatološkim nadzorom) i posebno formuliranih tekstura pogodnih za sve tipove kože i izlaganja.


VICHY IDEAL SOLEIL čine linije proizvoda za zaštitu lica, tijela i osjetljive dječje kože.

Vichy je razvio liniju proizvoda za zaštitu od sunca koji osiguravaju visok stupanj zaštite u vodootpornim formulacijama. Za zaštitu kože lica na raspolaganju je širok izbor proizvoda i tekstura: matirajući fluidi, baršunste kreme te BB kreme i fluidi koji koži daruju zdrav sjaj. Proizvodi su obogaćeni Vichy termalnom vodom. Bez obzira na to volite li najviše sprej, mlijeko ili pjenu, svaka od ovih tekstura stvara osjećaj ugode i lako se nanosi.

 
NUXE Sun linija kombiniraju 4 filtera pažljivo odabranih zbog svoje učinkovitosti i izvrsne podnošljivosti svih tipova kože.

SPF/UVA omjer ispunjava sve regulatorne zahtjeve. Osim toga, proizvodi sadrže i staničnu anti-age zaštitu koja je zasnovana na moćna tri biljna ekstrakta (ekstrakti riže i ružmarina te biljni prethodnik DNA) koji pružaju učinkovitu zaštitu od prijevremenog fotostarenja. Proizvodi su nekomodogeni te ne sadrže alkohol i parabene. Uz to, zahvaljujući puderu iz sjemenki rogača, pružaju savršenu, dugotrajnu i glamuroznu preplanulost. Spoj slatke naranče, tahićanske gardenije i kokosa predstavlja istinski miris ljeta koji će zaokružiti osjećaj za sva osjetila.
EUCERIN Proizvodi za zaštitu od sunca tvrtke Eucerin Sun pružaju sveobuhvatnu zaštitu od oštećenja uzrokovanog suncem.

Inovativna napredna spektralna tehnologija kombinira širokopojasne i fotostabilne UVA/UVB filtere1 za pouzdanu UV zaštitu s protuupalnim antioksidansom likokalkonom A za zaštitu od visokoenergetske vidljive svjetlosti (HEVIS). Gliceretinična kiselina osigurava dodatnu DNA zaštitu.

Vrhunski asortiman zaštite od sunca uključuje proizvode koji su prilagođeni individualnim potrebama kože i sadrže aktivne sastojke za specifična stanja kože:

Asortiman uključuje i Eucerin proizvode za zaštitu kože od sunca za djecu (koji su posebno oblikovani kako bi ublažili i zaštitili osjetljivu i nježnu kožu vašeg djeteta), kao i proizvode za odrasle i djecu primjerene za atopičnu kožu.

  • Ako je vaša koža masna i/ili sklona aknama, formula koja sadrži Oil Control tehnologiju za kontrolu masnoće za regulaciju sebuma te pigmente koji apsorbiraju lipide ostavlja površinu suhu na dodir te pruža dugotrajan učinak protiv sjaja.
  • Ako je vaš primarni problem s kožom preuranjeno starenje, proizvodi za sprečavanje fotostarenja s kratkolančanom i dugolančanom hijaluronskom kiselinom vidljivo smanjuju znakove starenja kože.
  • Ako je vaša koža sklona alergijama na sunce, formule za zaštitu kože od sunca i zaštitu nakon izlaganja suncu s alfa-glukozilrutinom pomažu spriječiti alergije uzrokovane suncem, kao što je PLE.EAU THERMALE AVÈNE surađuje s Europskom zakladom za rak kože s ciljem podizanja svijesti o raku kože, provođenja edukacija za djecu i odrasle i time preveniranja ove bolesti.

Ekskluzivna kombinacija fotoprotektivnih filtara Sunsitive Protection: kombinacija koja se sastoji od minimalnog broja fotoprotektivnih filtera i koja osigurava vrlo visoku zaštitu od širokog spektra UVA-UVB zraka i optimalnu podnošljivost na koži, pretokoferil (snažni antioksidans), Avene termalna izvorska voda s dokazanim umirujućim, aniiritacijskim i omekšavajućim djelovanjem na kožu. Mineralna linija namjenjena koži netolerantnoj na kemijske filtere i parfeme i alergijama sklonoj koži.A-DERMA PROTECT linija svojim inovativnim konceptom „1,2,3 zaštita od sunca“ daje odgovor na sva 3 nivoa štetnog djelovanja sunca: ŠTITI površinu kože (Pierre Fabre patentirani sustav zaštitnih filtera), OJAČAVA funkciju barijere (patentirani sastojak, Barriestolide) i ČUVA stanice od oštećenja (ulje izdanaka Rhealba® zobi).

Odrasli mogu birati između fluida, kreme ili spreja. Fragilnoj koži djece namijenjen je KIDS dječji sprej. Za masnu kožu sklonu nastanku akne ili kožu sklonu atopiji PROTECT nudi posebno prilagođene proizvode. Tu je i obnavljajuća njega poslije sunčanja.
AVENE SUNSIMED Medicinski proizvod namijenjen za kožu preosjetljivu na sunce, kako bi se spriječio rak kože (osim melanoma) i aktiničke keratoze.

Sprječava pojavu kancerogenih (osim melanoma) i prekancerogenih lezija kod aktiničkih keratoza. Sprječava svjetlošću izazvane DNA lezije, fotostarenje kože i oksidacijski stres uzrokovan UVA-UVB vidljivim i infracrvenim zrakama.
 

Pogledani proizvodi