+385 42 200 550

Zatvor - opstipacija

Zatvor - opstipacija

Zatvor može predstavljati vrlo neugodan problem, međutim postoje načini kako olakšati taj problem. Zatvorom se smatra pojavnost stolice manje od tri puta tjedno ili ako je stolica tvrda, male mase i suha. Uz to može se javiti i otežano pražnjenje crijeva te osjećaj nepotpunog pražnjenja. Pojam normalne učestalosti stolice ne može se točno definirati budući da se učestalost pražnjenja i volumen stolice znatno razlikuju u različitih osoba (1- 2x na dan do 1-2x na tjedan).

Najčešći uzroci zatvora su sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost, smanjen unos hrane i tekućine, hrana siromašna vlaknima te voljno odgađanje pražnjenja crijeva. Do zatvora mogu dovesti stanja poput hemeroida, stresa, depresije, diabetesa te lijekovi poput diuretika, antidepresiva, antihipertenziva. Zatvor pogađa sve dobne skupine, a posebno su sklone starije osobe, osobe vezane uz krevet, djeca i trudnice.

Kod problema sa zatvorom najprije je potrebno povećati unos hrane bogate vlaknima (šljive, smokve, bobičasto voće, žitarice, zeleno lisnato povrće), povećati unos tekućine, pojaćati tjelesnu aktivnost te prazniti crijeva pri pojavi prirodnog nagona na stolicu.

U liječenju problema sa zatvorom koriste se laksativi. Iako se veliki broj pripravak može nabaviti u ljekarni bez lječničkog recepta, potrebno ih je primjenjivati samo kada su neophodni i što kraći vremenski period.

Laksative možemo podijeliti u nekoliko skupina prema načinu na koji djeluju:

  • SREDSTVA KOJA BUBRE
  • STIMULIRAJUĆI LAKSATIVI
  • OSMOTSKI LAKSATIVI
  • OSTALI

SREDSTVA KOJA BUBRE- smokve, šljive, ljuskice sjemena indijskog trpuca, psilij. Djeluju na način da povećavaju volumen crijevnog sadržaja i tako potiću peristaltiku. Moraju se uzimati uz puno tekućine a efekt se očekuje za 12-72 h. Relativno su sigurni, mogu ih koristiti trudnice i dojilje.

STIMULIRAJUĆI LAKSATIVI- bisakodil (Dulcolax), sena (Bekunis, Sena čaj), sena i krkavina (Purgal, Planinski čaj). Djeluju tako da stimliraju peristaltiku. Pripravci koji se uzimaju oralno imaju učinak nakon 6-12 h tako da se najčešće uzimaju navečer kako bi ujutro olakšali pražnjenje. Rektalni pripravci pokazuju učinak nakon 30 minuta do 2 sata. Ne preporučuje se primjena dulje od 7 dana. Ne preporučuju se trudnicama i dojiljama.

OSMOTSKI LAKSATIVI - laktuloza (Portalak, Turbolax). Djeluje na način da zadržava vodu u crijevu. Za postizanje laksativnog učinka potrebna su 2-3 dana. Pripravke koji sadrže laktulozu mogu koristiti trudnice i mala djeca.

OSTALI- glicerol (Prolax čepići). Pripravci koji sadrže glicerol omekšavaju stolicu te potiču peristaltiku. Koristi se u obliku čepića, najčešće kod djece i starijih osoba.