Nutrijenti za zdravlje kože (2. dio)
Samoliječenje
Resveratrol je liposolubilni prirodni fenol koji se nalazi u sastavu mnogih biljaka (grožđe, kikiriki, borovnice...).
U istraživanjima na životinjama utvrđeno je da resveratrol pokazuje antioksidativna svojstva, a protuupalno djelovanje omogućuje inhibiciju ciklooksigenaze i drugih upalnih tvari.
Istraživanja su pokazala da resveratrol značajno produžuje životni vijek nižim organizmima kao što su:
- kvasac Saccharomycescerevisiae,
- crv Caenorhabditiselegans i
- mušica Drosophilamelanogaster.
Drugo istraživanje utvrdilo je da resveratrol ima sličan utjecaj na produljenje života kod ribe kratkog životnog vijeka (Nothobranchiusfurzeri) te joj poboljšava sposobnost plivanja i kognitivne funkcije.
Pokazalo se da se resveratrol može uzimati, bez nuspojava, do 5000mg.
Najbogatiji prehrambeni izvori resveratrola su:
- crveno vino1,5 dl sadrži oko 0,30-1,07mg resveratrola,
- kikiriki (sirovi) jedna čaša sadrži oko 0,01-0,26mg resveratrola i
- crveno grožđe jedna čaša sadrži oko 0,24-1,25mg resveratrola.