+385 42 200 550

Probiotici

Dodaci prehrani

Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju pozitivne učinke na zdravlje. Najviše su prisutni u fermentiranim mliječnim proizvodima. Isto tako na tržištu postoje različiti preparati koji sadrže kulture mikroorganizama. Njihova je uloga pomoći prirodnoj mikroflori da se brže oporavi dok oni obavljaju njezine funkcije.

Crijevnu floru čine bakterije koje pomažu u razgradnji hrane, omogućuju sintezu nekih vitamina, proizvode enzim laktazu, važne su u radu imunosnog sustava, imaju zaštitu ulogu kao i uloga u regulaciji tjelesne mase. One spriječavaju lošim bakterijama da se zalijepe na crijeva, stvaraju baktericidne supstance, te signaliziraju ostalim stanicama našeg organizma da unište loše bakterije.

Da bi dobre bakterije mogle rasti potrebne su im tvari koje nazivamo prebiotici. Oni predstavljaju podlogu pogodnu za rast koja bakterijama služi kao hrana.

Probiotike je važno uzimati kod težih proljeva, iritabilnog kolona, upalnih crijevnih bolesti, za poticanje imunološkog odgovora, kod vaginalnih tegoba. Dokazano je da probiotici smanjuju učestalost i skraćuju trajanje proljeva vezanih uz infekciju bakterijom Clostridium difficile. Isto tako smanjuju učestalost putničkih proljeva. Istovremeno uzimanje probiotika uz antibiotik djeluje preventivno na pojavu proljeva povezanih s uzimanjem antibiotika. U tom slučaju važno je da je vremenski razmak između uzimanja antibiotika i probiotika barem tri sata.

Kod žena u rodnici žive dobre bakterije koje čine vaginalnu floru. Postoji niz čimbenika koji mogu narušiti njezinu ravnotežu te tako omogućiti lakši razvoj infekcije. Najčešći su stres, korištenje antibiotika ili antimikotika, kontracepcijske pilule ili česta promjena spolnog partnera. Ravnoteža vaginalne mikroflore može se poboljšati upotrebom oralnih ili vaginalnih probiotika koji sadrže laktobacile.

Prilikom odabira probiotika važno je da proizvod sadrži određene sojeve (Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus), da je pripremljen metodama koje osiguravaju dovoljan broj mikroorganizama i njihovo preživljavanje do dolaska u crijevo ili vaginu.

Proizvode pogledajte ovdje.

 

Pogledani proizvodi